QR kód menu: Vytvorte si ho + 11 odpovedí

QR kód menu: Vytvorte si ho + 11 odpovedí

QR menu je digitálne menu v reštauráciách alebo kaviarňach, ktoré je prístupné prostredníctvom QR kódu. Namiesto toho, aby si zákazníci prezerali fyzické menu, si naskenujú QR kód svojím smartfónom a zobrazia menu online. Tento prístup je považovaný za hygienickejší, rýchlejší a umožní vám rýchlejšie zmeny v položkách.

Navyše, QR menu môže obsahovať aj ďalšie funkcie, ako napríklad možnosť objednávky, rezervácie alebo platby priamo z mobilného, tabletového, či iného zariadenia. QR kódy (Quick Response kódy) sú dvojrozmerné čiarové kódy, ktoré sa často používajú na rýchle prepojenie s webovými stránkami, informáciami alebo službami.

Je to tiež digitálna forma tradičného papierového menu v reštauráciách, kaviarňach alebo iných pohostinských zariadeniach. Namiesto toho, aby zákazníci prezerali fyzické menu, môžu jednoducho naskenovať QR kód umiestnený na stole, stene alebo inom viditeľnom mieste pomocou svojho smartfónu. Keď naskenujete kód, tak sa zobrazí digitálne menu, ktoré môžete mať formátované ako webovú stránku, prepojenie na PDF alebo prepojenie inou formou digitálneho formátu.

Pozrite si ako môže vyzerať vaše digitálne menu na QR kód

✅ TIP: Otvorte si tieto prevádzky na mobile

Kde si viete vytvoriť takéto digitálne menu na QR kód?

✅ Viete si ho vytvoriť na 👉 www.pikMenu.com

Kde si viete stiahnúť QR kód k takémuto menu?

✅ QR kód si viete stiahnúť priamo po registrácii v ľavom menu pod „Stiahnúť QR kód“. POZOR: NEMUSÍTE si ho už vytávarať, bude presne pre vás.

pikMenu.com ako vyzerá vnútro menu a kde si stiahnete QR kód
Stiahnite si svoj kód – kód sa vytvorí za vás 😉

11 najčastejších otázok spojených s QR kód menu

Fungujúce QR menu

1. Ako funguje menu na QR kód?

  1. Vytvorenie alebo generovanie: V reštaurácií alebo v inom podniku, či firme vytvoríte digitálne menu, ktoré je uložíte online. Často sa mu hovorí, že je aj v „Cloude“ – v pomyselnom oblaku. Potom sa väčšinou automaticky „vyrobí“ QR kód, ktorý odkazuje na toto online menu.
  2. Rozmiestnenie: QR kód sa potom vytlačí a umiestni na rôzne miesta v reštaurácii, napríklad na stoly, steny alebo dokonca na fyzické menu. Samozrejme ak sa bavíme o inom type prevádzky alebo podnikania, tak QR kód môže byť umiestnený na výrobku. Na práčke, na televízore, na adaptéri. Podľa toho, aké menu potrebujete práve vidieť.
  3. Naskenovanie: Zákazník použije kameru svojho smartfónu na naskenovanie QR kódu. Väčšina moderných smartfónov automaticky rozpozná QR kód a ponúkne vám možnosť otvoriť odkaz.
  4. Prezeranie: Ak naskenujete kód, tak sa vám ako zákazníkovi na smartfóne zobrazí digitálne menu. Môžete si prezrieť ponuku, ceny a ďalšie informácie.
  5. Objednávka: V niektorých prípadoch si prostredníctvom QR menu môžete objednať alebo zaplatiť priamo cez smartfón. To závisí od toho, ako nastavíte svoje systém.
  6. Aktualizácie a zmeny: Pre vás je jednou z veľkých výhod aj to, že ho môžete ľahko upraviť. Ak napríklad v reštaurácii zmeníte ceny alebo pridáte nové položky, stačí uložiť online menu. QR kód vám ostane rovnaký, pokiaľ odkazuje na rovnakú webovú stránku alebo umiestnenie v Internete.

Ako vyzerá takéto menu?

Obrázok zobrazujúci menu na QR kód
QR kód menu pikMenu

Pozrite si živú ukážku menu na QR kód – pikMenu. Oskenujte pre zobrazenie alebo kliknite SEM

QR kód prepojený na menu
Oskenuj mobilom

Vytvorte si svoje QR kód menu na tomto odkaze

👉 Možno sa vám bude páčiť náš skrátený článok o Vytvorení a použití

2. Prečo je QR menu na kód dôležité?

Pozrite sa na jeho základné vlastnosti a funkcie a zistite, ako viete veľmi šikovne využiť v praxi. Pozrite si tiež nižšie priložené video.

  • Hygiena: Použite menej fyzického kontaktu = zabezpečte vyššiu bezpečnosť.
  • Nákladová efektivita: Ušetrite viac ako 100 EUR na tlači, zmenách a celkovo „papierovačkách“.
  • Rýchlosť a pohodlie: Získajte okamžitý prístup k informáciám o produktoch, službách a rýchlejšiemu objednávaniu.
  • Flexibilita: Ľahko vykonajte úpravy a sezónne zmeny.
  • Interaktívnosť: Využite možnosť pridávať odkazy na fotografie, recenzie, videá, ďalšie služby, weby, či aplikácie.
  • Zber dát: Získajte nástroj pre marketing a analýzu zákazníckych preferencií.
  • Ekológia: Ušetríte na papieri, tlači a CO2.
  • Globálna prístupnosť: Sprístupnite informácie prekladmi do rôznych jazykov pre rôzne skupiny ľudí.

3. Aké sú výhody použitia QR kód menu?

Medzi jeho hlavné výhody patrí, že si ho prispôsobite podľa svojich potrieb a pre svoje informácie. Čo ste kedysi zaznačili napevno do papiera, steny, či vygravírovali na produkt, sa zrazu stáva interaktívnym, rozšíriteľným a hlavne meniteľným na klik.

4. Aké sú jeho nevýhody?

Medzi jeho hlavnú nevýhodu a zároveň výhodu patrí umiestnenie v Cloude – teda niekde v oblaku, na „nejakých“ počítačoch, ktoré sa volajú „servre“, pretože „servírujú“ dáta ako fotky, videá a textové informácie. Tým pádom sa vám môže stať, že pri Internetovom výpadku si informácie cez takýto kód nenačítate. Je to málo pravdepodobné, ale môže sa vám to udiať.

Taktiež vám môže vypadnúť elektrický prúd, čo by znefunkčnilo takéto digitálne prepojenie menu s kódom po dobu, kým by znova prúd nenabehol.

Medzi ďalšiu nevýhodú patrí hackerský útok. Môže sa vám stať, že ak používate lacné nechránené úložisko dát, tak vám hackeri tento kód znefunkčnia.

Poslednou nevýhodou je, že ak máte zle alebo nedostatočne umiestnený QR kód, tak spojenie nemusí fungovať. Typickým príkladom pre vás budú „zošúchané“ QR kódy na stoloch reštaurácie. Alebo ak máte napríklad kód umiestnený na dverách prevádzky, na aute, alebo inde, kde sa môže zašpiniť alebo znehodnotiť. Na toto si dajte pozor. Jediné riešenie, ktoré v tomto prípade pomôže je znova kód prelepiť alebo použiť inú formu umiestnenia.

Typy QR kódov
Universal product code barcode types realistic set with two dimensional matrix symbols and numbers system vector illustration

5. Aké typy kódov by ste mali použiť pre digitálne menu?

  • QR kódy: Odporúčame vám použiť štandardné QR kódy, odkazujúce na web/digitálne menu. Druhou dobrou variantou budú dynamické.
  • NFC tagy: Prístup cez priblíženie smartfónu.
  • Datamatrix kódy: Menej bežné, ideálne pre priemyselné použitie.
  • Aztec kódy: Vhodné pre mobilné aplikácie.
  • 1D Čiarové kódy: Pre jednoduché sledovanie objednávok.

Vytvorte si svoje QR kód menu na tomto odkaze

6. Ako navrhnúť vizuálne atraktívne QR menu?

Ponechajte to na program alebo aplikáciu, ktoré to urobia za vás.

Väčšinou však budete mať na výber 3 možnosti:

  1. Nájdite si program, ktorého menu sa vám zapáči a zároveň bude finančne dostupný
  2. Zaplaťte si profesionálnu šablónu alebo nadstavbu pre daný program s pridanými grafickými funkciami
  3. Pozmeňte celé menu na mieru pre vás. Väčšinou sa jedná o najdrahšiu možnosť, ale zároveň najviac približujúcu sa vášmu konceptu podnikania

👉 Prečítajte si zaujímavý článok Rozdiel medzi QR kód menu a QR kód PDF menu

7. Aké sú nástroje a programy na výrobu QR kódov?

Nástrojov, programov a aplikácií je nespočetne veľa. Informujte sa o tých, ktoré dokážu zobraziť a aktualizovať vaše menu s obrázkami, štatistikami, položkami na mieru, hodnotením a alergénmi. Až po zložité a drahé aplikácie ako prepojenie s objednávkovým systémom, eshopom, rezervačným systémom, platobným a POS termínálom.

pikMenu – Ideál každej prevádzky. Najuniverzálnejšie, najkrajšie, najlacnejšie digitálne menu na trhu.

Využite najjednoduchšie na používanie, pochopenie, upravovanie, vizuálne najkrajšie a zároveň najlacnejšie riešenie. Pozrite si QR menu slovenskej výroby – pikMenu alebo známe aj ako Digitálne menu s QR kódom. Oceníte jeho intuitívne fungovanie a jednoduchosť. Prevádzky, ktoré ho používajú o ňom hovoria ako o „Superjednoduchom“ a „superrýchlom“.

Vytvorte týmto QR menu riešením automaticky QR kód pre vašu prevádzku v takom rozlíšení, aby ste ho použili priamo na tlač. Oceníte aj ďalšiu výhodu, a to, že nepotrebujete žiadnu inštaláciu či už u vás v prevádzke alebo u zákazníka na mobile. Nedokupujte žiadny hardvér ako fyzické NFC čítačky. Nepotrebujete žiadne krabičky, ktoré komunikujú s vašim QR menu.

Viete ho použiť aj pre čistiace stanice, hotely, penzióny. Uplatníte ho aj mimo gastronomického odvetvia.

pikMenu má nevýhodu, v základnej verzii nie je prepojené s POS termínalom, objednávkovým systémom a neumožňuje farebné šablóny.

Ako vyzerá v praxi? Oskenujte si kód a pozrite si sa. Myslíme si, že ho využijete v 80% až 90% prípadoch. Pre detaily bližšie odporúčame vyskúšať jeho bezplatnú verziu. Prejdite registráciou a v prípade, že ho nebudete využívať, nezaplatíte nič. Zistite viac na oficiálnej stránke www.pikmenu.com

QR menu Digitálne menu pikMenu

Querko – vynikajúce komplexné riešenie pre robustné a veľké podniky

Určite by ste sa mali pozrieť na toto riešenie, ak máte veľkú prevádzku, ktorú plánujete prepojiť s objednávkami, platbami a čítačkou na QR kódy, ktoré rozmiestnite napevno na vaše stoly.

Medzi plusy patrí robustnosť a komplexita. Jedná sa o české riešenie, ktoré je v Česku veľmi populárne a rozšírené. Dá sa cez neho platiť, objednávať a nechávať sprepitné.

Medzi mínusy patrí hlavne to, že sa zatiaľ neetablovalo v malých prevádzkach pre svoju zdĺhavejšiu integráciu. Mali by ste mať na napamäti, že v našich končinách nie sú všetci zvyknutí pri odchode zaplatiť. Čo vám občas skomplikuje situáciu. Neprejde platba, je tam výpadok, slabšie pripojenie do Internetu. Tiež však vieme, že ho niektoré prevádzky nemajú rady nakoľko si účtujú percentá z tržieb.

Ak sa však pozeráte pozeráte po veľkom, komplexnom riešení, stojí určite za povšimnutie.

Ostatné riešenia

Pozreli sme si aj ostatné riešenia, ale popravde by sme vám ich nechceli odporučiť. Sú buď riešené formou vyhotoveného QR kódu, ktorým si prelinkujete svoj web alebo na PDF menu.

Aj keď tieto riešenia vyzerajú zauímavo, vždy majú nejaký háčik. Skrytá reklama, kód, ktorý časom nebude fungovať. PDF menu sa načítava pomaly a nedá sa v ňom vyhľadávať, prípadne ináč interagovať. PDFko si musíte približovať a popravde sa vám už oplatí siahnúť radšej po klasickom „papierovom“ menu.

Čo sa týka odkazu na webstránku, tak takéto „QR menu“ sa veľmi považovať za digitálne „menu“ nedá, ale tvárme sa, že aj to je možnosť.

Jeho problém spočíva v tom, že každý zákazník má už určité očakávania, určitý „štandard“ čo chce vidieť. A tu je ten kameň úrazu. Raz sa stránka načíta pomaly, raz rýchlo, raz nie je menu aktuálne, raz sa nezobrazí. V niektorom je znova prelink na PDF, iné nebolo upravené. Každopádne niektoré jedálne a nápojové lístky cez webstránku sú tip top. Len poukazujeme na to, že to pre vás nebude ždy vhodné a štandardizované riešenie.

Ak si však chcete vyhotoviť takéto (nie QR menu, ale skôr QR kód prelinkovaný niekam), tak skúste použiť napríklad www.myqrcode.com. Neručíme však, aké benefity a prekážky s tým pre váas budú spojené.

8. Ako pridať menu do QR kódov?

Všeobecne sa zaužívali 2 spôsoby:

  1. Nájdite si službu ako MyQRCode.com
  2. Využite digitálnu aplikáciu na výrobu QR kódov. Ako napríklad vyššie spomenuté pikMenu.com

9. Ako integrovať QR kód menu s existujúcim POS systémom?

Pre integráciu POS systému sa väčšinou používajú API rozhrania. Jedná sa o API (Application Programming Interface) čo je sada pravidiel a protokolov, ktoré umožňujú rôznym softvérovým aplikáciám komunikovať medzi sebou. API definuje, ako by mali softvérové komponenty interagovať, a poskytuje nástroje pre vývojárov/programátorov na prístup k funkcionalitám alebo dátam v inej službe alebo aplikácii.

Mali by ste sa preto opýtať svojho programátora alebo firmy, ktorá systém POS poskytuje ako ho spojíte alebo spojí so svojím systémom.

Synchronizácia údajov

10. Ako prebieha synchronizácia údajov a skladu?

Synchronizácia údajov a skladu je kľúčovým procesom v riadení dodávateľského reťazca a obchodných operácií. Tento proces zabezpečuje, že informácie o dostupnosti tovaru, jeho umiestnení a stavu sú konzistentné naprieč rôznymi systémami a platformami. Tu je niekoľko spôsobov, ako môže prebiehať synchronizácia údajov a skladu:

Manuálna synchronizácia

  1. Inventarizácia: Skladový personál fyzicky preverí stav tovaru v sklade.
  2. Záznam: Informácie manuálne zaznamenáte do skladového systému.
  3. Aktualizácia: Obchodné a predajné systémy upravíte na základe nových údajov.

Automatická synchronizácia

  1. Čítače a senzory: Používajú sa čítače čiarových kódov, RFID senzory alebo IoT zariadenia na sledovanie tovaru.
  2. Prenos údajov: Získané údaje sa automaticky prenesú do centrálneho skladového systému.
  3. Aktualizácia v reálnom čase: Všetky súvisiace systémy (napr. ERP, CRM) sa aktualizujú v reálnom čase.

Hybridná synchronizácia

  1. Kombinácia manuálnej a automatickej: Niektoré získané údaje sa aktualizujú automaticky, zatiaľ čo iné aktualizujete manuálne.
  2. Validácia: Manuálne sa overia automaticky získané údaje.
  3. Konsolidácia: Údaje sa konsolidujú v jednom centrálnom systéme.

11. Ako otestovať QR kód v menu pred spustením?

  1. Skúšobné testovanie
    • Vykonanajte testy na rôznych mobilných zariadeniach, vrátane smartfónov a tabletov, aby ste zabezpečili univerzálnu čitateľnosť
    • Použite prípadne viacero aplikácií na skenovanie QR kódov na overenie kompatibility
    • Testujte na rôznych operačných systémoch, ako sú Android a iOS, aby ste overili zabezpečenie širokej kompatibility
  2. Testovanie v prostredí
    • Skontrolujte čitateľnosť QR kódu v rôznych svetelných podmienkach, od slnečného svitu až po umelé osvetlenie
    • Overte, že QR kód pre menu je čitateľný z rôznych vzdialeností a uhlov
    • Skontrolujte, ako sa tlačný QR kód zobrazuje na rôznych materiáloch a povrchoch
  3. Funkčné testovanie
    • Skontrolujte, či URL presmerovanie funguje správne a rýchlo
    • Zmerajte rýchlosť načítania a vykonania akcií, ktoré ste naviazali na QR kód.
    • Dôkladne overte dáta alebo informácie, ktoré sú zakódované v QR kóde. Kontaktné údaje alebo textové správy.
  4. Bezpečnostné testovanie
    • Zabezpečte, aby QR kód, ktorý odkazoval na zabezpečenú webovú stránku. Napríklad cez HTTPS.
    • Použite mechanizmy na overenie pravosti a bezpečnosti QR kódu.

Po úspešnom dokončení týchto testovacích spustite QR kód v reálnom prostredí – napríklad s menu.

Otázky, na ktoré vám prinesieme odpovede v budúcnosti:

  • Aká by mala byť kontrola rýchlosti a funkčnosti?
  • Ako efektívne distribuovať QR kódy v reštaurácii?
  • Aké sú odporúčané marketingové stratégie na propagáciu QR menu?
  • Ako sledovať metriky a analyzovať údaje?
  • Ako poskytovať návrhy na zlepšenie a aktualizácie?
  • Ako zabezpečiť QR kódy a ochrániť údaje zákazníkov?
  • Ktoré sú úspešné príbehy použitia QR menu?
  • Aké sú odporúčania pre používanie?
  • Ako rozlišovať medzi dobrým a zlým menu?
  • Kto môže spravovať takýto nástroj?
  • Aké sú ďalšie použitia QR menu?
  • Aké funkcie môže mať takéto menu?
  • Ako sa dá zmeniť vizuál a grafika?
  • Čo potrebujem vedieť, aby som zvládol/la ovládať takéto menu?
  • Čo ak chcem toto menu použiť na svojej webstránke?
  • Môže byť takéto menu aj v inom jazyku?
  • Dokážem cez toto menu spraviť rezerváciu?

2 thoughts on “QR kód menu: Vytvorte si ho + 11 odpovedí

Comments are closed.